Studiedag 2012 verslag Workshop My Breath, my music

Door: Ruud van der Wel & Karin van Dijk
Verslag door: Melissa Maijenburg

Ruud van der Wel werkt als muziek- en ademhalingstherapeut voor de stichting ‘my breath, my music’. Deze stichting heeft als doelstelling mensen met een (zware) lichamelijke beperking de mogelijkheid te bieden tot het maken van muziek, onder andere door middel van zelf ontwikkelde elektronische instrumenten. Karin van Dijk bespeelt zelf de Magic-Flute en is ervaringsdeskundige.Ruud en Karin waren ten eerste beide te zien en te horen tijdens de plenaire bijeenkomst die ochtend. De workshop die zij daarnaast gaven was gericht op uitleg geven over de verschillende mogelijkheden van de elektronische instrumenten, het uitproberen van de elektronische instrumenten en het stellen van vragen aan zowel Ruud als Karin. Het uitproberen van de verschillende instrumenten gebeurde geheel in de pentatonische toonladder. Ruud deelde documentatie uit over de kracht van deze toonladder en de simpelheid waarmee in deze toonladder gemusiceerd kan worden.

In het lokaal waren een aantal instrumenten opgesteld die Ruud in eerste instantie uitlegde en ons in tweede instantie liet uitproberen. Hieronder een opsomming van die instrumenten met korte uitleg. In dit verslag verwerk ik ook een aantal instrumenten die Ruud niet bij zich had, maar waarover hij wel documentatie uitdeelde.

1. De Magic-Flute
De Magic-Flute is een instrument dat zonder handen bespeeld kan worden. Men kan er liedjes op spelen en/of muziek op improviseren. De Magic-Flute bestaat uit een fluit en een kastje met een display. De fluit is tevens de afstandsbediening voor het kastje. De muzikant kan zelf een ander geluid selecteren of de gebruiksinstellingen aanpassen naar eigen behoefte.

2. De Kaossilator van het merk Korg
Dit is een pocket-synthesizer. Pocket betekend dat hij in een jaszak past. Men bespeelt het door het aanraakschermpje met een vinger te beroeren. De kleine knopjes op deze pocket-synthesizer zijn soms moeilijk te hanteren voor cliënten, dus heeft de stichting een aanpassing ontwikkeld waardoor de knopjes door middel van een makkelijk te besturen draaischijf. Deze aanpassing is los te kopen.

3. Een IPAD met muzieksoftware
De IPAD is een zeer handzame computer met een touch-screen. Op het internet is voor heel weinig geld een groot aantal muziek-software te downloaden. Ruud heeft ons verschillende software laten zien, zoals Garage, Sound touch, Thumb Jam.

4. De Soundbeam
De Soundbeam is een MIDI-controller. Het zendt een (onzichtbaar) ultrasonisch signaal. Beweeg de hand, het hoofd of een rijdende rolstoel door de straal en het geluid wordt aangestuurd. Je kunt het instrument instellen op verschillende geluiden.

5. WX-5 van het merk Yamaha
Dit elektronisch blaasinstrument is een MIDI-controller. Het is bijzonder geschikt voor mensen met beperkte spierkracht. Er zijn nog andere merken ‘wind controllers’ in de handel, maar deze zijn minder geschikt. Helaas is dit instrument in Nederland niet meer te verkrijgen, in verband met de milieuwet heeft de regering besloten de batterij van dit blaasinstrument af te keuren.

6. Verschillende schakelaars met aangesloten soundmodule. Bijvoorbeeld de Quintet.
Een schakelaar is een aan-/uitzetter. Er zijn voor cliënten een hoop verschillende schakelaars ontwikkelt. Zo zijn er schakelaars in de vorm van hoofdsteunen, ballon-schakelaars, oogknipperschakelaars, wenkbrauw-schakelaars, zuig- en blaasschakelaars. Maar, er zijn uiteraard ook gewoon verschillende schakelaars die met de hand zijn te bedienen.De Quintet is een kastje waar men tot vijf schakelaars op kan aansluiten. Er zitten een aantal voorgeprogrammeerde liedjes in.

7. Computers met randapparatuur en muzieksoftware

Er is een drietal muzieksoftwareprogramma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met een ernstige beperking: Switch Jam en Switch Ensemble, E-scape en Gridplay. Het grote voordeel van de computer is dat er tussen verschillende applicaties combinaties kunnen worden gemaakt. Om schakelaars op de computer aan te kunnen sluiten is er een USB-schakelaarinterface nodig.

Voor info over….