Studiedag 2011, verslag Workshop Gitaarimprovisatie

Gastdocent: Ruben Hoeke
Verslag: Jan Koppes

studiedag2011 GitaarimprovisatieEen groep van 10 muziekwerkers uitgerust met een akoestische gitaar waren aanwezig en Ruben Hoeke (inderdaad ja, de zoon van Rob Hoeke, de legendarische Boogie Woogie pianist)
Ruben heeft de muzikaliteit van z’n vader meegekregen en vertelde ons dat hij alles doet op intuïtie, gewoon doen en uitproberen.

We begonnen met de song G.L.O.R.I.A. Gloria! Onder de oudere jongeren nog wel bekend. Het is een eenvoudig schema /E/DA/ en gaat het hele lied door dus dat klonk al heel professioneel uit 11 gitaren, er zat echter een addertje onder het gras (in het lied) want aan het eind veranderde de slag van recht naar 3 over 2 tellen. Hier moesten enkele deelnemers afhaken vooral toen Ruben vroeg met je voet gewoon in de maat door te tappen.

De akoestische gitaar is een geweldig instrument omdat er zoveel mee mogelijk is en dat kwam in de workshop duidelijk naar voren: alleen al de manier van aanslaan en variaties in waar en hoe je de akkoorden pakt is oneindig.
Wat voor vele ook een leerpunt was is het aanslaan van de gitaar zonder het akkoord in te drukken bijv. C7 in het volgende ritme:/**…. ..*..*/ de ster in indrukken en aanslaan en de stip is links loslaten maar wel je vingers laten staan op het akkoord en rechts gewoon aanslaan. Het resultaat is een geweldige ritmische drive.
Een andere opdracht was improviseren op de pentatonische toonladder. Dit klinkt heel interessant maar bij nader uitleg heel goed te doen ook voor mensen met een beperking.
Improviseren over het E akkoord: dikke E snaar los e/g (3e vakje) de A snaar los a/b (2e vakje)
de D snaar los d/e (2e vakje)
de G snaar los g/a (2e vakje)
de B snaar los b/d (3e vakje)
de dunne E snaar los e/g (3e vakje)
zoals je ziet zit er een patroon in bovenstaand wat je over de hele hals van de gitaar kan toepassen op de snaren EADGBE respectievelijk 1.3/1.2/1.2/1.2/1.3/1.3/

Een vraag was ook hoe je samen met iemand gitaar kan spelen als de deelnemer alleen kan aanslaan. Een optie is dan de gitaar te stemmen in een akkoord bijv. het G akkoord. /E/A/D/G/B/E/ wordt dan /G/B/D/G/B/D/
Een andere optie is zelf de akkoorden indrukken en de deelnemer laten aanslaan.

Tot slot was er nog gelegenheid vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
Het was een leerzame workshop en werd op een prettige ontspannen manier gedoceerd door Ruben.