Studiedag 2011, verslag Ochtendplenair BIM studiedag

Door: Patrick Meuldijk
Verslag: Fienie Gerekink
Na het welkomstwoord zit ik klaar voor de plenaire lezing rond het thema van de dag , pen en blocnote in de hand. Maar nee, van een lezing in de traditionele zin van het woord is geen sprake! Ons, de studiedag-gangers, wordt verzocht onze stoel op te pakken en kriskras door de zaal te gaan zitten. Een rustig, speeldoosachtig muziekje weerklinkt en er verschijnt een clown met een koffertje .. Het koffertje wordt geopend en er wordt een lange doek uit gehaald. Als eerste biedt de vriendelijke clown mij de doek aan: hij wikkelt hem om mijn pols, ik pak de doek beet en samen bewegen we wat heen en weer. De clown loopt verder en nodigt met zijn doek nog meer mensen uit tot contact en beweging. Iedereen kijkt aandachtig toe. Wat voelen we? Is het bevreemding, vertedering, nieuwsgierigheid, lacherigheid, ontspanning?
Bij de wisseling van de muziekjes gaat de clown terug naar zijn koffertje en haalt er nog meer uit: een stok met stofslierten, een lekker zacht kussen en een lap. De slierten worden over ons hoofd en lijf getrokken en met het kussen kun je knuffelen of je kunt je hoofd er even op leggen terwijl de clown op zijn fluit speelt. Tot slot wordt de lap gescheurd. De clown heeft de ene kant vast en jij de andere en trekken maar! Leuk om te zien dat de ene bezoeker heel voorzichtig trekt en de andere een fanatieke ruk geeft. Allemaal genieten we van dat lekkere scheurgeluid. Er wordt gegrinnikt en gegiecheld.

Voor even hebben we deel uitgemaakt van een belevingsvoorstelling. Een voorstelling zonder woorden waarbij we worden geprikkeld om te kijken, te luisteren, te voelen en contact te maken.

Patrick Meuldijk stapt uit zijn clownskostuum en geeft een korte toelichting op zijn voorstelling. Hij heeft hiermee ons verwachtingspatroon (“we krijgen een inleiding op het thema”) doorbroken en dat vinden we vreemd en verwarrend. Want je wilt controle over je omgeving, je wilt kunnen inschatten wat er gebeurt. Als de clown langskomt stelt hij je basisveiligheid op de proef, hij breekt in, in je territorium. Maar gelukkig kun je vanaf een afstand zien wat hij doet met de anderen en hem “veilig” verklaren. En, door mee te doen (in beweging, in meezingen) kun je invloed uitoefenen op wat er gebeurt. De gevoelens die werden opgeroepen heb je een plek gegeven.

En zo hebben we het thema van de studiedag niet “aangehoord” maar het kunnen beleven. En samen met Patrick hoop ik dat we ons er bewust van zijn geworden hoe onlosmakelijk emotie en functie met elkaar verbonden zijn.

Patrick Meuldijk is muziekdocent in het speciaal onderwijs en theatermaker van DOT Belevingstheater http://www.dotbelevingstheater.nl