Studiedag 2011, verslag Middag plenaire

Inleider: Charlotte Glorie
Verslag: Yolanda Hulscher

studiedag2011 middag plenaireDe Studiedag Muziek ‘functie of emotie’werd dit jaar afgesloten door Charlotte Glorie.
Charlotte is blind, zeer muzikaal en cabaretière.
Zij geeft voorstellingen door het hele land met haar eigen liedjes en conferences.Door haar liedjes en scherpzinnige, humoristische teksten, neemt Charlotte ons deze middag mee in de wereld van iemand met een visuele beperking. Vanuit haar positie en beleving laat ze ons ervaren en ja.. zelfs “zien” hoe het is om blind te zijn; om deels afhankelijk te zijn van de wereld om je heen; om onderwerp te zijn van vooroordelen en kortzichtig denken. Om te (over) leven tussen onbekendheid en onbegrip.

En dat doet ze met zoveel zelfspot en humor dat de zaal of muisstil is of buldert van het lachen. Daarbij is de kwaliteit van haar pianospel en zang zo ontzettend hoog, dat ze ons allemaal vangt aan het einde van een Studiedag, waarbij het somsnog moeilijk is om de focus te houden. Dankzij Charlotte is dit geen enkel probleem. Ze neemt ons simpelweg mee en ze betoverd en ontroert ons.

Ook geeft ze blijk van zeer veel inlevingsvermogen en fingerspitzengefuhl, door in een sketch een portret neer te zetten van een meisje met autisme. Ze doet dat op onnavolgbare wijze. Velen van de aanwezigen herkennen het beeld wat ze neerzet.

Wij als muziekwerkers, staan middenin de Zorg en zouden allang moeten weten hoe we mensen met een handicap/beperking moeten bejegenen. Ook blinde mensen en mensen met autisme..En toch zet Charlotte dit zo mooi en duidelijk neer, dat ik mezelf kritisch afvraag of ik het wel goed genoeg doe en of ik het nog beter kan doen..Ze heeft me deze middag aan het denken gezet en ik geef haar al mijn respect.En weet dat ik voor velen in de zaal spreek als ik dit schrijf.Het is fijn dat Charlotte het mogelijk maakt om eens aan de andere kant van de tafel plaats te nemen en ons inzicht geeft in de mens achter de beperking.
Daarvoor dank!