Studiedag 2012 verslag Workshop Muziek in beweging, beweging in muziek

Door: Dick Verbeek
Verslag door: Petra van Oers

Deze workshop werd uitgevoerd door Dick Verbeek, een veelzijdig kunstenaar. Naast muziektherapeut is hij ook speltherapeut en jazzdrummer. Daarnaast maakt hij uit hout en metaal diverse slaginstrumenten.

Tijdens zijn werkzaamheden loopt een rode draad die al deze werkzaamheden verbindt: improvisatie en spel.

Tijdens de workshop muziek in beweging, beweging in muziek kwamen improvisatie en spel duidelijk aan bod.
We begonnen dan ook om zelf te ervaren waar onze eigen beweging zat, in vrijheid en creativiteit. Een opdracht was bijvoorbeeld om vrij in de ruimte lopen met een windchime en die doorgeven aan een medestudent, vrijheid voelen / bewegen en creatief denken in een cadans komen met zijn allen. Samen de beweging voelen.

Maar ook dezelfde opdracht uitvoeren met een structuur, hierbij werd er elke keer een persoon overgeslagen.Conclusie hiervan is dat door het gestructureerd uitvoeren van de opdracht je moet nadenken, geen vrijheid hebt / voelt en je makkelijker met elkaar in “ de knoop” komt. Het duurde ook langer voordat bij deze vorm de cadans erin zat. Tijdens deze workshop hebben wij door middel van verschillende werkvormen ervaren waar onze eigen basale muzikale- en bewegingsbehoefte zit.

Conclusie van deze workshop:
Dat tijdens improvisatie je je veel vrijer voelt, makkelijker beweegt en sneller de cadans vindt.
En bij het doen van een opdracht ( spelelement ) je meer belemmerd bent om je vrijheid te uiten waardoor het langer duurt voordat je de cadans vindt.