Studiedag 2011, verslag Workshop Ritmevast en Fijnbesnaard

Gastdocent: Stan Stolk
Verslag: Jeroen Vermeer

studiedag2011 ritmevastenfijnbesnaardStan Stolk vertelde over zijn ervaringen in de muziektherapie met kinderen en zijn visie hierop.
Het menselijk lichaam is volgens hem het belangrijkste instrument en uitdrukkingsmiddel voor kinderen om contact aan te gaan met de wereld en zichzelf te leren kennen, zelfstandig te worden en vaardigheden te ontwikkelen.
Wanneer die ontwikkeling verstoord is door een handicap, gedragsproblemen ofsociaal/emotionele problemen kunnen spelvormen een natuurlijke omgang met het eigen lichaam te stimuleren.

Uitgangspunten zijn:

  • Laat het kind het zelf doen
  • Laat hem/haar zijn eigen lijf gebruiken
  • Gebruik waar mogelijk geen hulpmiddelen
  • Oordeel niet over de strategie van het kind
  • Waardeer de intentie, niet het resultaat

Beweging
Voor peuters zijn muziek en beweging vaak nog met elkaar verbonden.Taal komt vaak voort uit muzikaal spel.
Door hier gericht gebruik van te maken kan de muziek de ontwikkeling stimuleren op gebied van motoriek, ruimtelijke oriëntatie, interactie met omgeving, communicatie, taal en contact.We hebben dit in de workshop ervaren door te lopen door de ruimte op het ritme wat gespeeld werd op de cajon.
We hebben een toonladder gezongen en dit lichamelijk ‘inzichtelijk’ gemaakt en ervaren. Bij de laagste toon raakten we de tenen aan en bij de hoogste toon onze kruin.

Resonantie
Resonantie is een van de meest elementaire krachten in de muziek.Elke toon draagt meerdere (boven)tonen in zich en zo kan elke klank andere klanken opwekken.
Ook het meebewegen, meezingen en meespelen is een vorm van resonantie. Dit noemt Stan: ‘externe resonantie’.
Innerlijke resonantie ervaar je tijdens het zingen in je lijf, je keel en je borst. Ook bij het spelen van een instrument kun je deze resonantie ervaren.
In de workshop werd de externe resonantie duidelijk door overdragen van het ritme op de djembe’s en de andere ritme-instrumenten.
We hebben klanken gezongen en ervoeren de trillingen in ons eigen lijf: De zogenaamde interne resonantie.

De ademhaling
Het zich bewust worden van de eigen ademhaling kan een bijdrage leveren aan het hanteren van het eigen gedrag.
In de workshop hebben we een paar ademhalingsoefeningen gedaan.
Bijvoorbeeld gapen met je mond dicht.

Emotie
Aangezien, volgens Stan, het lichaam het belangrijkste uitdrukkingsmiddel is van het kind, zullen gedragsproblemen zich hier juist openbaren.(Sociaal-) emotionele problemen hebben ook een fysieke component.Zo zal iemand die zich slecht kan concentreren, dit uiten in onrustig en veel bewegen. De bijbehorende lichamelijke reactie van boosheid is spierspanning.Een overdaad aan emoties kan blokkades opleveren.

Volgens Stan is het de grote kracht van de muziek is dat zij, door een kind fysiek in beweging te brengen en innerlijk mee te laten resoneren, de weg weer vrij kan maken.De muziek kan ervoor zorgen dat fysiek en mentaal weer samenkomen en het kind weer beschikt over de eigen energie.