Studiedag 2011, verslag Workshop Cajon

Docent: Daniel Luhulima
Door: Marianne Buts

De Cajón, functie of emotie?

De workshop Cajón zou oorspronkelijk gegeven worden door Anton Leijdekker, maar hij was verhinderd. Daniël Luhulima nam zijn taak over en zorgde voor een wervelende workshop.

Allereerst de kennismaking met het instrument. De Cajón (spreek uit als “kachón”) is een percussie-instrument dat oorspronkelijk uit Peru komt. Het woord Cajón betekent eigenlijk gewoon “bakje” of “kistje” en zo ziet het er ook uit. Een houten bak, hol van binnen. Aan de voorkant bevinden zich metalen snaren. Hierdoor wordt het “snare”- geluid van een traditionele snare-drum gecreëerd. In de plaat van de achterkant zit een rond gat, welke dient voor de akoestiek. Ook wordt er vaak een bosje met lichtmetalen belletjes aan de binnenkant gespannen. Men bespeelt de Cajón door er wijdbeens op te gaan zitten en met de handen op de voorkant te trommelen.

Voor ieder stond een Cajón klaar en de deelnemers mochten gaan zitten. Oef, toch nog een dame met een kort rokje aan. Gelukkig had Daniël daar een oplossing voor, de speciale dameszit, zodat ook zij met een prettig gevoel kon gaan spelen. Alle ringen (zelfs de trouwring) moesten we afdoen, vrij spelen met kale handen.

Verschillende slagen en ritmes werden aangeleerd. De vier hoofdslagen, bas, open, slap en tip, werden nijver geoefend. Met de vlakke hand aanslaan, een kommetje van je hand maken en aanslaan, knokkels recht, met twee handen spelen. Het viel niet mee om alle informatie te coördineren en beide handen tegelijkertijd te gebruiken. Stiekem tussendoor even oefenen was er beslist niet bij, Daniël riep ieder telkens tot de orde om vooral goed naar hem te kijken en te luisteren.

De ritmes werden aangeleerd door woorden te zingen met de klanken oe, ie en aa. Het zingen van het ritme heeft als groot voordeel dat je niet denkt en als vanzelf met de flow meegaat. Het werkte prima.

Het samen spelen was verrassend. De groep werd in tweeën gedeeld en door ritmes afwisselend per groep te spelen, als een soort vraag en antwoord spel, klonk het alsof een complete slagwerkgroep zich aan het uitleven was. Iedereen ging er helemaal in op en veel emoties werden losgelaten. Echt leuk om te horen en te doen.

Menigeen kreeg rode handen en om dat te voorkomen adviseerde Daniël: veel spelen met weinig energie. Ontwikkel een technieksouplesse zodat het spelen geen energie meer kost. Het is met ieder instrument hetzelfde, oefenen, oefenen, oefenen.

Veel te snel kwam er een eind aan de workshop, we hadden nog wel uren door kunnen gaan. Complimenten voor Daniël die in korte tijd iedereen met veel enthousiasme aan de slag kreeg.

De Cajón, functie of emotie?
Als begeleidingsinstrument is de Cajón heel functioneel, veelzijdig en bijzonder bruikbaar voor OMB. Bovendien ben je altijd verzekerd van een zitplaats. Door je uit te leven op de Cajón krijgen emoties de kans om naar buiten te komen. Niet voor niets wordt het instrument veel gebruikt als begeleidingsinstrument in de Spaanse Flamencomuziek, muziek doordrenkt met emotie. Het antwoord op de vraag kan dus alleen maar zijn:

De Cajón is functie en emotie!