Vastgelopen, J. Heijkoop

Vastgelopen
Auteur: J. Heijkoop

vastgelopenDe psycholoog Jacques Heijkoop geeft met dit belangrijke boek een nieuwe dimensie aan de behandeling van mensen niet een verstandelijke handicap die met ernstige problemen te maken hebben.

Net als ieder ander mens kunnen verstandelijk gehandicapten langdurig in de put raken, En net als ieder ander mens hebben ook zij behoefte aan begrip en bescherming. Ze kunnen vastlopen en komen dan in een isolement te staan. Hun opvoeders en begeleiders dreigen ook in dat isolement te raken. Onzekerheid, angst, zelfverwonding, agressie, dwanghandelingen, terugtrekken, stelen of ruziën; deze gedragswijzen dagen uit tot het toepassen van nieuwe mogelijkheden in de begeleiding van verstandelijk gehandicapten met ernstig probleemgedrag. Nieuwe mogelijkheden die de gehandicapte op weg helpt om tot een groter gevoel van vertrouwen te komen in anderen èn in zichzelf.

Vastgelopen is een eigentijds boek. Duidelijke voorbeelden maken het voor iedereen toegankelijk. De theorie wordt tastbaar. Het is bedoeld als herkenning, handvat, inleiding of opstapje naar een beter begrip.